Critical factors associated with the haccp system implementation in food colombian companies

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Universidad de Pamplona

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The Food Safety Management system based on Hazard Analysis and Critical Control Points (HACCP) is a key element in the production of safe food for human consumption. This study aims to explore the main critical factors associated with the successful application of HACCP system in Colombian food and beverage industry. A measurement instrument was validated by experts and empirically collected data through a non-probabilistic sample. The results suggest that the commitment and qualification of human talent contribute significantly to the success of the HACCP system implementation. Likewise, an effective system implementation favors the growth of the industry in the market, guarantees customer satisfaction, and promotes process improvement. This study allows companies to understand the key critical factors for decision-making on the planning and implementation processes of the HACCP system, as a source of competitive advantage for the industry in globalized markets
El sistema de gestión de seguridad alimentaria basado en el Análisis de Peligros y Puntos Críticos de Control (HACCP) es un elemento clave en la producción de alimentos seguros para el consumo humano. Este estudio tiene como objetivo explorar los factores críticos asociados a la aplicación exitosa del sistema HACCP en la industria de alimentos y bebidas colombiana. La investigación se aborda bajo un enfoque cuantitativo de alcance descriptivo. El instrumento de medición se validó por expertos y se recolectaron datos empíricos a través de una muestra no probabilística. Los resultados sugieren que el compromiso y la cualificación del talento humano contribuyen de manera significativa en el éxito de la implementación del sistema HACCP. Así mismo, la implementación efectiva del sistema favorece el crecimiento de la industria en el mercado, garantiza la satisfacción del cliente, y propicia la mejora en los procesos. El estudio permite a las empresas comprender los factores críticos clave para la toma de decisiones sobre los procesos de planificación e implementación del sistema HACCP, como una fuente de ventaja competitividad para la industria en mercados globalizados.

Keywords

barreras, beneficios, competitividad, motivaciones, inocuidad alimentaria, sistemas de gestión, food safety, competitiveness, barriers, motivations, profits, management systems

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