Browsing by Author "Cruz León, Artemio"
Now showing 1 - 2 of 2
Results Per Page
Sort Options
- Ethnoagronomy and Knowledge: : Supporting the Agricultural Development Model Amid the Fourth Transformation in Mexico
Institución: Universidad Autónoma de Manizales
Revista: ÁNFORA
Autores: Noriero Escalante, Lucio; Cruz León, Artemio; Jesús Daniel; Noriero Escalante, Lucio; Cruz León, Artemio; Jesús Daniel
Fecha de publicación en la Revista: 2024-01-01
Fecha de cosecha en Ciencia Nacional: 2025-06-26
Objective: To analyze ethnoagronomy as a discipline that re-values, rescues, and builds upon agroecological principles, knowledge, experiences, and productive practices of peasants and indigenous people, laying the foundations for rural development alternatives. Methodology: Hermeneutic in nature. Discussions on these topics with leading experts in the field aim to foster a discussion that enables a fresh perspective on the primary sector. Results: Discussions of the Green Revolution process promoted by the Mexican state introduced technological options distinct from the majority of productive strategies implemented by the producers. Alongside the neoliberal model, which has accentuated economic and social polarization over the years, agriculture has continued to experience a clear process of neglect and a departure from policies aimed at the primary sector. It's worth noting, however, that a small group has been subsidized within this model. Conclusions: Given the pressing national issues, including social and food crises, there is potential for generating dialogues and agreements, driven by both progressive governments and public educational institutions, to pave the way for a new productive scenario with social participation. - Percepción social del cambio climático y su relación con la seguridad alimentaria
Institución: Fundación Universitaria Juan de Castellanos
Revista: Desarrollo, Economía y Sociedad
Autores: Cruz Hernández, Sergio; Torres Carral, Guillermo Arturo; Salcedo Baca, Irma; Cruz León, Artemio
Fecha de publicación en la Revista: 2021-09-22
Fecha de cosecha en Ciencia Nacional: 2025-09-18
El presente artículo analiza la percepción sobre los efectos del cambio climático y su relación con la seguridad alimentaria, que poseen los productores campesinos en la región costera del Pacífico Sur Mexicano. La metodología utilizada tiene un enfoque mixto, el método es deductivo, con aplicación de investigación etnográfica; para la técnica de recolección y análisis, se aplicó una encuesta estructurada en 225 Unidades de Producción Rural (UPR) distribuidos aleatoriamente en tres municipios de Oaxaca y tres de Guerrero. Los resultados señalan que el 97.78% han percibido que existe un cambio en el clima y que éste tiene un impacto directo en la seguridad alimentaria, porque se determinó que el 52.59% de la población señalan que han experimentado una fuerte preocupación por la falta de alimentos. Respecto de la caracterización de las UPR, 8% aún viven en paredes de madera y 12% no tienen agua potable en sus viviendas. El análisis de la información permite concluir que la seguridad alimentaria en la región de estudio, es una problemática multidimensional: la carencia alimenticia en los municipios trabajados está muy marcada; el cambio climático contribuye a su agudización y es necesario diseñar estrategias de adaptación locales.
Items seleccionados: 0